T. MALATINSKÝ: Chceme, aby mali Rudné bane aj nejaký potenciál rozvoja

08.07.2013 Banská Bystrica

Banská Bystrica 8. júla (TASR) – Nájsť činnosti a projekty, vďaka ktorým by dokázali Rudné bane, š. p., v Banskej Bystrici v útlme zarobiť na možnú prevádzku, respektíve samé na seba a neboli by tak závislé od zdrojov zo štátneho rozpočtu, je zámerom projektu, ktorý dnes naštartovali v Banskej Bystrici minister hospodárstva SR Tomáš Malatinský a predstavitelia baní. "V baníctve na Slovensku vôbec, aj v rudnom baníctve, je ešte potenciál, s ktorým sa dá počítať a myslíme si, že zakrátko takéto modely nájdeme," povedal Malatinský na dnešnom brífingu v Banskej Bystrici.

Ako pokračoval, predstavitelia Rudných baní upozornili na niektoré modely, ktoré môžu byť realizované. A teda, že kedysi sa nejaký odpad bral ako čisto záťažový, no z niektorých odpadov snáď môže byť aj prínos, predateľný efekt. "Nechcem predbiehať, pretože sme tie procesy odštartovali a dúfame, že z čisto nákladovej položky môže vzniknúť aj nejaká pozitívna, to znamená, že by sa dala niektorá likvidovaná časť aj predať," pokračoval Malatinský.

Ako minister pripomenul, Rudné bane sú štátnym podnikom, ktorý je v kompetencii a pôsobnosti ministerstva hospodárstva. Tento podnik má za úlohu likvidovať staré banské diela, ktoré majú záťaže, majú predpísaný režim, ktorý musí byť dlhodobo zabezpečovaný, je to povinnosť štátu. Malatinský podotkol, že aj v likvidovaní odpadu môže byť pozitívum - predateľné, uchopiteľné.

"A tieto projekty sme odštartovali, chcem teda povedať, že sa nechceme sústreďovať len na to, aby Rudné bane mali 100-percentnú likvidačnú úlohu, ale aby mali aj nejaký potenciál rozvoja," povedal Malatinský. Podľa jeho slov do štvrťroka by chceli mať nejaký plán, ktorý by stanovoval prvé možnosti. "Ale u týchto projektov je to dosť zložité. Každé takéto výskumné alebo analyzačné dielo môže trvať pár mesiacov, niekedy aj pár rokov, uvidíme, na čo narazíme," uzavrel Malatinský.

Hovorca ministerstva hospodárstva Stanislav Jurikovič doplnil, že prakticky sa celý tento projekt vzťahuje na všetky možné bane, ktoré sú v ich pôsobnosti, sú v útlme alebo zatvorené a vykonávajú sa tam činnosti spojené s celkovým uzavretím banskej činnosti.
 

Vyberte región